Qualcomm a prezentat „Snapdragon Satellite” la CES 2023 săptămâna aceasta, descriindu-l ca fiind prima soluție din lume bazată pe satelit, capabilă să accepte mesagerie bidirecțională pentru smartphone-urile premium. Funcția este setată să rivalizeze cu SOS de urgență prin satelit de la Apple.

   Alimentat de Snapdragon 5G Modem-RF Systems și susținut de constelația de sateliți Iridium complet operațională, Snapdragon Satellite va permite OEM-urilor și altor furnizori de servicii să ofere o acoperire cu adevărat globală. Soluția pentru smartphone-uri utilizează spectrul de bandă L al Iridium rezistent la intemperii pentru uplink și downlink.

   „Conectivitatea robustă și fiabilă se află în centrul experiențelor premium. Snapdragon Satellite prezintă istoria noastră de lider în facilitarea comunicațiilor globale prin satelit și capacitatea noastră de a aduce inovații superioare dispozitivelor mobile la scară”, a declarat Durga Malladi, vicepreședinte senior și director general modemuri și infrastructură celulară, Qualcomm Technologies, Inc. „Începând cu smartphone-urile premium mai târziu în acest an, această nouă adăugare la platforma noastră Snapdragon ne poziționează puternic pentru a permite capabilități de comunicații prin satelit și oferte de servicii pe mai multe categorii de dispozitive”.

   Qualcomm prezice că Snapdragon Satellite se va extinde la alte dispozitive, inclusiv laptopuri, tablete, vehicule și IoT. În plus, Snapdragon Satellite este planificat să accepte rețelele non-terestre 5G (NTN), pe măsură ce infrastructura de satelit și constelațiile NTN devin disponibile.

  „Iridium este mândru să fie rețeaua de satelit care acceptă Snapdragon Satellite pentru smartphone-uri premium”, a declarat Matt Desch, CEO, Iridium. „Rețeaua noastră este adaptată pentru acest serviciu – sateliții noștri avansati LEO acoperă fiecare parte a globului și acceptă conexiunile cu putere redusă și latență redusă, ideale pentru serviciile alimentate prin satelit, activate de satelitul Snapdragon, lider în industrie.

   Milioane depind de conexiunile noastre în fiecare zi și așteptăm cu nerăbdare ca alte milioane să se conecteze prin intermediul smartphone-urilor cu tehnologie Snapdragon Satellite.
Mesajele de urgență pe Snapdragon Satellite sunt planificate să fie disponibile pe smartphone-urile de ultimă generație, lansate în anumite regiuni începând cu a doua jumătate a anului 2023.