Președinta recent realesă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a accentuat importanța Sistemului de Comunicații Critice al Uniunii Europene (EUCCS) în liniile directoare politice pentru perioada 2024-2029, prezentate în discursul său pre-electoral.

    În baza rezultatelor proiectelor BroadMap și BroadWay, BroadEU.Net lucrează acum la operaționalizarea unui sistem pan-european de comunicații mobile broadband. Acest sistem are scopul de a îmbunătăți comunicarea și coordonarea între serviciile de urgență în timpul crizelor și dezastrelor, susținând astfel stabilirea EUCCS.

   În prezent, 16 state membre colaborează pentru dezvoltarea EUCCS, vizând integrarea rețelelor de comunicație ale forțelor de ordine și ale respondenților de siguranță publică din întreaga Europă. Această integrare va permite comunicarea și mobilitatea fără întreruperi în cadrul Spațiului Schengen, consolidând reziliența comunicării publice și răspunsul în situații de urgență.

   În liniile directoare politice pentru 2024-2029, Ursula von der Leyen a subliniat că abordarea noastră unită în domeniul securității ar trebui să se concentreze în jurul unui nou sistem european de comunicații critice, destinat autorităților publice responsabile cu securitatea și siguranța. Acest sistem va face parte din eforturile noastre de a îmbunătăți cooperarea operațională zilnică în lupta împotriva terorismului și crimei și în salvarea vieților în situații de urgență. Detalii suplimentare sunt prezentate la pagina 15 din noile linii directoare politice, publicate pe 18 iulie.

sursa: commission.europa.eu