AML este suportat de principalele două sisteme de operare, iOS și Android, și este deja implementat în 30 de țări din întreaga lume.

     Din 17 martie, toate smartphone-urile vândute în Europa sunt obligate să implementeze si suporte  Advanced Mobile Location pentru comunicații de urgență. AML a fost standardizată în ETSI TS 103 625 de către comitetul tehnic ETSI pentru comunicații de urgență (EMTEL) în decembrie 201 9si ajuta deja serviciile de urgență să trimită eficient resursele necesare în Europa și în întreaga lume.

    AML îndeplinește cerințele Regulamentului delegat 2019/320 care face obligatoriu ca toate smartphone-urile vândute pe piața unică europeană să trimită informații despre locația apelantului derivate de la receptor la initierea unei comunicări de urgență. Legislația cere în mod specific ca smartphone-urile să prelucreze date de la sistemele globale de navigație, compatibile și interoperabile cel puțin cu sistemul Galileo, și date Wi-Fi pentru a stabili poziția apelantului.

     AML este un protocol pentru a transporta datele (folosind SMS și/sau HTTPS) de la smartphone la centrul de apeluri de urgență. Oferă locația exactă a apelantului către punctul de răspuns pentru siguranța publică (PSAP) într-un mod care este în conformitate cu reglementările privind confidențialitatea.

    Localizarea precisă a apelantului în caz de urgență este una dintre cele mai importante informații pentru cei care primesc apeluri de urgență. Localizarea apelantului poate avea un impact uriaș asupra siguranței cetățenilor în multe feluri și ajută la reducerea timpilor de răspuns. În Europa, peste 70% dintre apelurile către serviciile de urgență provin de pe un telefon mobil.

    „Intrarea în aplicare a acestei legislații este un pas major pentru siguranța oamenilor în Europa, deoarece asigură certitudinea că smartphone-urile din Europa vor continua să integreze această tehnologie care salvează vieți”, spune Cristina Lumbreras, președinte ETSI TC EMTEL. „Specificațiile ETSI facilitează implementarea AML și necesită investiții minime. Pentru utilizatori, deoarece AML nu este o aplicație, nu este nevoie de absolut nicio intervenție.

    În paralel, ETSI finalizează ETSI TS 103 825 care va furniza Scopurile de testare pentru a dezvolta descrieri de testare AML pentru telefoane. Acest nou standard va ajuta organismele notificate să evalueze conformitatea smartphone-urilor producătorilor cu AML.